Kerkdam 1M, 6654KB Afferden
10 en 11 september van 10.00 uur tot 16.00 uur

Korenmolen De Drie Waaien in Afferden is een ronde, stenen stellingmolen. De molen was in 1869 de opvolger van een omgewaaide standerdmolen op dezelfde plek. Bij een stellingmolen wordt de molenkap met de wieken op de stelling gedraaid.

De molen is opgetrokken in baksteen, heeft een rietgedekte kap en heeft vijf zolders. De molen is 30 meter hoog en haar wieken hebben een spanwijdte van 22,64 meter.

De molen werd gebouwd in opdracht van de weduwe van molenaar Henricus Sengers, de uit Bergharen stammende telg uit een bekend molenaarsgeslacht. De familie woonde niet bij de molen, maar in het molenaarshuis in de nabijgelegen Koningstraat (huidige nummer 6). Zoon Victor en later kleinzoon Hendrik zetten het bedrijf voort.
Hendrik liet de huidige woning bij de molen bouwen. Hij bleef kinderloos. Een zoon van zijn broer was de laatste molenaar die zich bezig hield met het malen van graan. Hij droeg de molen over aan de gemeente Druten, de huidige eigenaar.

De molen is in 1965 en 1987 gerestaureerd en heeft pas bij de laatste restauratie de naam gekregen van drie door vroegere dijkdoorbraken ontstane kolken (waaien). De naam van de molen, het bouwjaar 1869 en genoemde restauratiedata staan vermeld op de baard achter het wiekenkruis. Er wordt tegenwoordig af en toe weer graan gemalen voor veevoer.

Meer informatie: