Winkels en winkeltjes
Rond 1950 zijn er in het dorp nog altijd een groot aantal winkels en winkeltjes, alsof de tijd nog stil stond. Eggenhuizen was een kleine kruidenier die ook petroleum verkocht. Hij had zijn bedoening aan de Van Mekerenstraat. Schuin tegenover hem bakte Banje Hendriks brood en verkocht ook nog kruidenierswaren. Op de hoek van de Houtsestraat en de Oude Koningstraat had Toon Megens een kruidenierszaak. Eerder was de zaak het café van de weduwe Hendriks geweest. Op het hoogste punt van het dorp, aan de Houtstestraat was het café van Van den Akker, dat werd later uitgebaat door de familie Van de Graaf. Er tegenover tapte Worsseling óók bier en hij schonk nog sterker spul.
Doortje van Hulst verkocht aan diezelfde straat haar manufacturen. Chiel Soetekouw ventte met melk en Boerboom verkocht snoep. Aan de Meerstraat werkte kleermaker Joost van de Graaf en lapte Ben van den Boogaard schoenen. Therus den Biesen repareerde er tegenover fietsen en hij bracht de post rond. Bull, de timmerman maakte onder andere ook doodskisten. Piet van Wijk verkocht petroleum. Piet van Dinteren, de kolenboer woonde aan de Slink. Schuin tegenover het N.C.B.-magazijn verkocht Antoon van Hulst brood en kruidenierswaren.
Tegenover de Oude Toren aan de Koningsweg tapte Frans Markus bier, slachtte er een varken of een koe en had er ook nog een winkel bij. Dan was er nog bakker Wim de Klein en een andere bakker, Toon Hendriks, had aan de Koningsweg er ook nog een kruidenierswinkel bij. Naast café Mulders verkocht Gerd Derks touw en schrijfartikelen. Toon Mulders had een café en een tabakstrieperij bij de lindeboom.
In het postkantoor aan de Kerkstraat bediende eerst Bertus de Krijger zijn klanten, toen hij naar Beuningen verhuisde, heeft Johan van Dongen er voortaan postzegels en kaarten verkocht, telegrammen ontvangen en verstuurd, postwissels verzilverd of pakketten gewogen. Kapper Wim Schiks knipte en schoor naast het klooster.
Aan de Koningsweg op de hoek van de Slootsestraat smeedde Jan Peters het hete ijzer, vooral dan hoefijzer, slachtte Piet de Kadt, terwijl een eindje verderop aan de overkant Hend Schiks fietsen repareerde en Hendrik van Leeuwen kleren op maat maakte.
Hoofdstuk XVIII.