Nieuws

Torenkring Puiflijk van start

Doe jij ook mee met de Torenkring Puiflijk?

De Oude Toren wordt opgeknapt en versterkt. Als de Toren straks weer in vol ornaat boven het dorp ‘torent’, is er ruimte voor kleinschalige activiteiten in en om de toren. Alleen dan worden toren en terp een levend monument, voor en door het dorp. En daar is het natuurlijk allemaal om te doen.

Er is al een groepje vrijwilligers bijeen geweest om na te denken over wat er allemaal mogelijk is. Er zijn al veel mooie ideeën gekomen.

We richten ons nu eerst op de start van de bouwwerkzaamheden. Dit laten we niet zomaar voorbij gaan. We willen graag met iedereen die zich betrokken voelt, dit moment delen.

Wil jij ook meedenken en meedoen met de Torenkring Puiflijk? Dan ben je van harte welkom. We hebben nog geen eigen mailadres, dus voorlopig kan je nog gebruik maken van de contactgegevens van de Stichting Oude Toren:  klik daarvoor hier .

Omgevingsvergunning verleend

Misschien heeft u het al in deMaas&Waler van vandaag gezien: de omgevingsvergunning is verleend!

Dus ook wat betreft de benodigde vergunningen en rapporten kan met de restauratie worden begonnen.

De volgende stap is het beoordelen van de uitgebrachte offertes. Uiterlijk eind deze maand dienen deze binnen te zijn. Op donderdag 1 februari worden deze geopend door de bouwcommissie. Daarna volgt zo spoedig mogelijk gunning.

Zoals gebruikelijk: we houden u op de hoogte.

Met de schapen op weg naar de Kerststal

Als echte herders liepen veel kinderen van basisschool ’t Geerke vorige week met de schapen naar de Kerststal. Afgelopen kerstdagen volgden velen, niet alleen kinderen, maar vooral veel volwassenen. Alleen de eerste kerstdag al ruim 200 personen.

De kerststal vertelde opnieuw het verhaal van Kerstmis, op tweede kerstdag zelfs ondersteund door herder Luc. En dat werd zeer gewaardeerd door alle bezoekers.

Ook de twee sterren boven in de toren waren een succes. Dat bleek uit allerlei reacties én uit de bijdragen in de spaarpot voor nóg twee sterren. (Samen met de knikengel € 71,90.) Dank daarvoor.

Dank vooral aan iedereen die deze bezoeken en ontmoeting mogelijk hebben gemaakt:

  • kerststalbouwgroep
  • herder Luc
  • Peter Blacquière (houtsnippers)
  • organisatie Dorpskerstborrel Puiflijk (kerstbomen)
  • familie Huisman (elektra)

Kerststal tijdens Kerstdagen open, maar geen ontmoeting in de tent

Gezien de weersverwachtingen hebben we helaas moeten besluiten om de tent niet op te bouwen. Er zal  dus geen ontmoeting bij koffie/thee of chocomel zijn.
WEL zal de kerststal op de aangekondigde tijden te bezoeken zijn:

  • Eerste Kerstdag, 25 december: 13-16 uur
  • Tweede Kerstdag, 26 december: 13-16 uur

Iedereen is van harte welkom!

Overigens, het is de laatste keer om de toren nog in oude staat te bekijken! In 2024 wordt hij immers gerestaureerd….

En weet u dat er in de buurt ook nog andere kerststallen te bezoeken zijn?

  • De kerststal in Afferden staat in de vitrine van de oude toren op ’t Hoog in Afferden. De oude toren is altijd open, dus kijken kan altijd. De kerststal staat er vanaf zaterdag 16 december t/m zaterdag 20 januari. Op 2e kerstdag is er van 12.30 tot 16.00 uur zelfs muziek, chocomel, Glühwein en kerstkransjes.
  • De kerststal in Deest is te bezichtigen op 1e Kerstdag tussen 13.00 en 15.00 in het dorpshuis het Trefpunt.
  • Bezichtiging kerststal in de kerk van Druten:  1e en 2e kerstdag 11.00 uur tot 17.00 uur en nieuwjaarsdag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  (Geen bezichtiging op zondag 31 december)
  • In Horssen is er een kerstgroep in het portaal van de voormalige H.Antonius Abt kerk en wel op: Kerstavond van 19.00 tot 21.00 uur, Eerste Kerstdag van 12.00 tot 15.00 uur en Tweede Kerstdag ook van 12.00 tot 15.00 uur.

Jeugdige herders bezoeken de kerststal

Vandaag hebben 4 groepen van basisschool ’t Geerke door storm en regen heen de kerststal bezocht. Daar werden ze opgewacht door herder Luc, die hen meteen als mede-herders aanstelden: elk kind kreeg bij binnenkomst een herdersstaf met lichtje of een schaapje.

En toen vertelden hij over die bijzondere nacht dat het kindje Jezus werd geboren. Over de heldere sterren, over de engelen die zongen over vrede op aarde. Over de schapen die allemaal welkom waren, ook al waren ze oud of misschien wel wat te jong, zwart, wit of grijs. En natuurlijk over die wijze mannen, koningen misschien wel, die van heel ver kwamen. Achter een bijzondere ster aan, die ook hen bracht naar het kindje in de stal.

De kinderen vonden het prachtig.

Morgen volgen er nog 2 groepen en tijdens de kerstdagen kan iedereen komen kijken, tussen 13.00 en 16.00 uur.

(Of er dan de tent zal staan zoals de bedoeling is, is op dit moment onzeker gezien het weer. Houd deze website dus in de gaten.)

Sterren in Toren

De kerststalwerkgroep had bedacht dat het mooi zou zijn als er tijdens de kerstdagen grote, verlichte sterren boven in de toren zouden hangen. Net zoals tijdens de carnavalsdagen er verlichte uilen te zien zijn. Het bestuur vond dat een goed idee. Om te beginnen besloot het er 2 te financieren, met steun van Luux Licht

Misschien heeft u ze al gezien.
Sinds woensdag hangen ze hoog boven Puiflijk.

Gisteravond ter gelegenheid van de Dorpskerstborrel hebben ze voor het eerst gebrand. Het was een mooi gezicht. Het werd zelfs van grote afstand opgemerkt, getuige het berichtje met foto dat we mochten ontvangen:

“Mooi hoor vanuit onze tuin goed te zien!”

Voorlopig blijven ze nog even uit. Rond de kerstdagen zullen ze weer duidelijk waarneembaar zijn.

Welkom in de Kerststal

Iedereen is van harte welkom in onze kerststal.

Op beide kerstdagen wordt er speciaal voor de kinderen een verhaal verteld.
Voor de toren staat weer de tent. Daar kunnen we elkaar treffen bij een bekertje koffie, thee of chocomel.

Openingstijden:

  • Eerste Kerstdag, 25 december: 13-16 uur
  • Tweede Kerstdag, 26 december: 13-16 uur

Basisschool ’t Geerke:

Donderdag en vrijdag bezoeken kinderen van basisschool ’t Geerke de kerststal. Eén voor één worden de groepen 1 t/m 5/6 door herder Henk en Luc in de stal ontvangen.