Nieuws

Welkom tijdens Open Monumentendag 15 september: duik in de fascinerende wereld van monumentenrestauratie

Beste vrienden en monumentenliefhebbers,

We nodigen jullie van harte uit voor een bezichtiging van de Oude Toren in Puiflijk. Een bijzonder monument dat niet alleen geschiedenis ademt, maar ook een schat aan kennis biedt over restauratie.

Datum: Zondag 15 september

Tijd: 10.00 – 17.00 uur

Locatie: op de terp aan de Koningsweg in Puiflijk

Wat is er te doen?

  • De aanwezige bestuursleden nemen je mee in de geschiedenis van het monument, en wat de toekomst ons mag brengen.
  • Leer alles over de restauratieprocessen die nodig zijn om zo’n prachtig monument te behouden.
  • En ontdek wat deze Toren zo bijzonder maakt: de leeftijd van het monument is tot op de dag van vandaag onzeker. Kom meer te weten over hoe bouw- en geschiedkundigen hun kennis gebruiken om de leeftijd te achterhalen.

Kom langs en maak Monumentendag met ons mee! Duik in de fascinerende wereld van monumentenrestauratie. Leer en bewonder het vakmanschap dat nodig is om ons erfgoed te behouden.

Met vriendelijke groet,

Namens de Stichting Oude Toren en de Torenkring Puiflijk

Marc

We hopen jou te zien!

>lees meer op de website van Open Monumentendag

Programma Open Monumentendag Maas en Waal

Op 14 en 15 september zijn in de gemeenten Druten en West Maas en Waal
23 monumenten te bezoeken, gastvrij en gratis.
Grijp die kans.

Meer Monumentendag:

  • Dinsdag  10 september 14.00 uur Bondsgebouw, Kattenburg  27,  Druten:
    In samenwerking met Stichting Kleigoed Maas en Waal een introductie op de 23 monumenten die te bezoeken zijn
  • Vrijdag  13 september 19.30 uur De Tuut, De Tuut 1, Appeltern:
    • Lezing ‘Land van Maas en Waal binnen het grotere wegennetwerk van Romeins Gelderland’ door dr. Rinse Willet, Radboud Universiteit, docent en post-doctoraal onderzoeker Provinciaal-Romeinse Archeologie
    • Lezing ‘Stoomtram Nijmegen-Wamel 1902-1934’ door Cor van den Heuvel, auteur van o.m. ‘Mensen van Druten’ en ‘Mensen op de Hucht’
  • Zaterdag en zondag 14 en 15 september 11.00 – 17.00 uur Modelspoorclub Maas en Waal, Expeditieweg 8-12, Boven-Leeuwen:
    ‘Stoomtram Nijmegen-Wamel’
  • Zaterdag en zondag 14 en 15 september: Open Monumentendag

Alle activiteiten en monumenten zijn gratis te bezoeken.

Bij elk monument krijgt de bezoeker een informatieblad. Een flyer met alle monumenten, een fietsroute en de informatiebladen van elk monument zijn vanaf de website te downloaden: www.openmonumentendag.nl

Ook kunt u vanaf de website een handige app downloaden.

Op ’t nippertje….

Dinsdagavond landde er bijna een ballon op de oude toren.

Met veel moeite kwam hij uiteindelijk toch nog hoger en kon daarna een geschikte
landingsplaats vinden.

Op ’t nippertje, zo leek het, is een aanvaring voorkomen…..

Rabo ClubSupport: er kan nu worden gestemd

Stem op Oude Toren Puiflijk

September is weer de maand van Rabo ClubSupport waarmee de verenigingen die aangesloten zijn bij de Rabobank financieel worden ondersteund.

Dit jaar kan er weer op 3 verschillende verenigingen/instellingen gestemd worden. Iedereen die ons een warm hart toedraagt, kan door te stemmen op Oude Toren Puiflijk zorgen voor een grotere financiële bijdrage voor ons werk.

U kunt uw stem uitbrengen tot en met dinsdag 24 september.

Hoe kunt u stemmen?

Uw steun kunnen wij hard gebruiken! Hoe?

  • Door uw stem.
  • Door ‘reclame’ voor ons te maken: Roep uw familie en vrienden op om op ons te stemmen. Bijvoorbeeld via de whatsapp-groep van uw familie en vriendengroep of door hen een mailtje met een link naar deze websitepagina te sturen.

Hoe meer stemmen, hoe groter de financiële bijdrage van de Rabobank.


Restauratie op de voet gevolgd – 10

De bouwvak zit er op en de werkzaamheden zijn weer opgepakt, zij het met de rem er een beetje op: er is nog geen duidelijkheid over hoe om te gaan met de tegenvallers.

Ook Ton Rothengatter is na een welverdiende vakantie weer terug. Al gauw was hij weer op de steiger te vinden om verder te gaan met zijn fotoreportage. Zodoende kunnen wij via zijn lens en zijn verslag de restauratie blijven volgen.

Vooraf: de tufsteen komt uit een steengroeve in de omgeving van Rome. Uit de provincie Groseto, Sorana. De naam van dit bedrijf dat gesticht is in de jaren 70 van de vorige eeuw is: Campimaglia s.r. l Cave Tufo. De onderneming wordt geleid door drie dames, Christina, Giorgia en Simona. De tufsteenplaten die voor de toren gebruikt worden, worden gewonnen in dagbouw, dat is aan de oppervlakte. De tufsteen is een natuurproduct, ontstaan door neergedwarrelde as van een vulkaanuitbarsting die verdicht is en kan al wel minimaal 10.000 jaar oud zijn.

In deze fotoserie is te zien hoe het laatste “blok” tufsteen op deze plek ingemetseld wordt.

Het blok wat hier ingemetseld wordt is eerst pas gezaagd. Het is een hele klus om het laatste blok er goed in te krijgen. De speciale kalkmortel, die vooraf in kleine hoeveelheden op de werkplek wordt klaargemaakt wordt achter in de ruimte en de zijkanten met de troffel aangebracht. Achter het blok is nog zoveel ruimte dat dit naast de speciale kalkmortel deels opgevuld wordt met losse stukjes steen zodanig dat een stevige sterke laag ontstaat. Voordat het blok erin wordt geschoven wordt op het blok kalkmortel aangebracht.  Voorzichtig wordt het blok erin geschoven en met een kunststof hamer nauwkeurig op de plek getikt. Controle vindt plaats met een waterpas en visueel of het steenblok een harmonisch geheel vormt met het omringende gesteente.

Als het kalkmortel mengsel goed is uitgehard en een onwrikbaar geheel is met de oude stenen wordt de voeg met een beitel uitgekrabd. Tevens wordt met een beitel de nieuwe steenblokken zodanig voorzichtig bewerkt dat ze visueel zoveel mogelijk één geheel vormen met de bestaande stenen. Ook dat het perfect aansluit. Daarna wordt het nieuwe stuk voorzichtig afgespoeld. Als laatste wordt de uitgekrabde voeg opnieuw gevoegd met een ander mengsel met een andere kleur.

Er bevinden zich ook nog ijzeren pinnen van de oude wijzerplat in de muur. Deze worden afgezaagd en afgewerkt met roestvrij staal zodanig dat het niet gaat roesten.

foto’s: Ton Rothengatter

Bouwplaat

Naar aanleiding van de presentatie in het Bondsgebouw, kregen wij de vraag waar de bouwplaat van de toren te verkrijgen is.

Natuurlijk kan dat.

Als u vriend wordt, dan kunt u het als ‘kleine attentie’ opgeven. >lees meer

U kunt de bouwplaat ook bij ons aanschaffen. Maak € 7,50 (of meer…) over op onze bankrekening onder vermelding van ‘bouwplaat’ én uw adres, dan bezorgen wij die bij u thuis (alleen in Druten en Puiflijk).

Met uw aanschaf steunt u ons werk.

Verslag van de presentatie in Bondsgebouw Druten op dinsdag 6 augustus

Titel: Restauratie Oude Toren Puiflijk: noodzakelijk en meer dan verdiend

van onze speciale verslaggever

Heel optimistisch en gastvrij had Kleigoed Maas & Waal 80 stoelen klaar gezet, al was het erg onzeker of er door het mooie weer en de vakantie veel belangstellenden zouden komen. Nou, tegen de verwachting in waren alle stoelen bezet. Ruim 80 belangstellenden luisterden en keken zeer geïnteresseerd naar het beloofde “Praatje bij een plaatje”.

De secretaris van Stichting Oude Toren Puiflijk, Bert Beuving, illustreerde zijn praatje rijkelijk met foto’s van andere, soortgelijke torens in de regio, met afbeeldingen van oude schilderijen en tekeningen van de Oude Toren en van stukken uit o.m. het gemeentelijk archief. Aan de hand van een maquette zag het publiek de opbouw en neergang van de kerk die ooit bij de toren heeft gehoord. Het ontstaan van de toren, vermoedelijk in de laat-middeleeuwen, de uiteenlopende functies die de Toren in de loop van de eeuwen heeft gehad, restauratiewerkzaamheden – alles passeerden de revue.

De foto’s van het intensief werken aan de restauratie toonden de jammerlijke toestand zoals de toren er nu bijstaat. Doordat weer en wind, sneeuw, ijs en regen in het verleden lange tijd vrij spel hebben gehad, is de situatie momenteel zeer zorgelijk. Zorgelijker dan was voorzien, omdat je er nu vanaf de steiger met de neus bovenop staat. De foto’s met het precisiewerk van de steenhouwers maakten indruk.

Voor alle toehoorders was het duidelijk: de huidige restauratie is noodzakelijk. Vol vertrouwen kijkt het bestuur van de stichting uit naar de tijd dat het doel bereikt kan worden: deze Oude Toren een levend en klinkend monument laten zijn. Voor m.n. Puiflijk en Druten-Zuid. De  onlangs opgerichte Torenkring Puiflijk zal zich beijveren om hier ook invulling aan te geven. Samen met ieder die eraan mee wil werken.

Na de pauze verraste Jaap van de Veen, bouwhistoricus, het publiek met zijn visie op de leeftijd van de toren.

Aan de hand van foto’s van zowel de buitenkant als van de aangebrachte verbindingen aan de binnenkant lichtte hij toe waarom hij denkt dat de toren van Puiflijk minstens 100, maar misschien wel 150 jaar ouder is dan tot nu toe is aangenomen. Hij wijst daarbij m.n. op het materiaalgebruik, de bouwwijze, de aangebrachte bogen en het graatgewelf aan de binnenkant. Allemaal aanwijzingen waarom Jaap sterk het vermoeden heeft dat de Puiflijkse Oude Toren vermoedelijk stamt uit de overgangsperiode van laat-romaans naar vroeg-gothiek, oftewel ergens uit de 13e/14e eeuw.

Oproep: Wie kan ons helpen met verhalen of afbeeldingen van de terp?

Heel graag willen we de verhalen vastleggen die er nog zijn over de terp. Om die te delen tijdens bijvoorbeeld Open Monumentendag, of een bezoek van schoolkinderen. Wie heeft zulke verhalen of kent iemand die deze heeft? Laat het ons weten, dan nemen we contact met u op voor verdere afspraken.

Behalve verhalen zullen er misschien ook nog afbeeldingen of voorwerpen zijn, die op de terp betrekking hebben. Ook daarin zijn we geïnteresseerd.

We horen graag van u. >contact

In september start de Rabo ClubSupport actie: wij doen weer mee

Clubs en stichtingen zijn onmisbaar. Daarom helpt Rabo ClubSupport alle sport- en cultuurverenigingen in Nederland met kennis, netwerk en geld. Met de Rabo ClubSupport Stemcampagne investeert Rabobank een deel van het resultaat in stichtingen. Elke stichting die klant is van Rabobank kan zich opgeven om mee te doen, zo ook Oude Toren Puiflijk.

In september start de Rabo ClubSupport actie weer.

Als lid van de Rabobank kun je stemmen op Oude Toren Puiflijk. Voor alle stemmen ontvangen wij een financiële bijdrage om de toren en de terp verder bruikbaar te maken. Hoe meer stemmen, hoe hoger de bijdrage!
Steunt u ons straks ook?

Welkom bij presentatie dinsdag 6 augustus in Bondsgebouw Druten

Restauratie Oude Toren Puiflijk: noodzakelijk en meer dan verdiend
Presentatie in Bondsgebouw dinsdag 6 augustus 14.00 uur

De twee oudste rijksmonumenten van de gemeente Druten zijn de oude toren van Afferden en Puiflijk. Deze laatste wordt momenteel grondig gerestaureerd waardoor hij straks een levend en klinkend monument wordt, een plek voor ontmoeting.

De Puiflijkse Oude Toren is al eeuwenlang een baken in Puiflijk en de regio. Hij heeft al heel wat lief en leed gekend; telkens bleek hij over een duurzaam karakter te beschikken.

In een praatje-met-een-plaatje laat Bert Beuving, secretaris van Stichting Oude Toren Puiflijk, de hoogtepunten en het verval de revue passeren. Ook staat hij stil bij hoe de Oude Toren telkens weer een eigen rol kreeg. En dat na de restauratie opnieuw gaat krijgen.

Als extraatje worden enkele bijzondere gebeurtenissen onthuld.

Zo worden een paar opvallende ontdekkingen getoond, die zich tijdens de restauratie hebben voorgedaan. Ook legt Jaap van der Veen, bouwhistoricus, uit waarom hij denkt dat de toren veel ouder is dan tot nu toe wordt aangenomen. En tenslotte krijgt de toren voor heel even zijn aanbouw terug.

  • Dinsdag 6 augustus 14.00 uur Bondsgebouw, Kattenburg 27, 6651 AL Druten
  • Iedereen is welkom! vol = vol
  • Toegang is gratis.

Uitgebreid artikel in de Gelderlander over de restauratie

Vorige week dinsdag, 16 juli, publiceerde de Gelderlander een groot artikel over de restauratie. Onder de kop “Een ‘super cool’ torentje en gelukkig slecht onderhouden” krijgt onze toren een compliment van de vaklui die bezig zijn met de natuurstenen buitenkant:

De paradox van achterstallig onderhoud, noemt hij het. „Als er tig keer wordt gesleuteld aan een monument, wordt er helaas ook vaak onvakkundig gerepareerd. Hier is vrij weinig gedaan en is het origineel goed bewaard gebleven.” Het torentje van Puiflijk is (..) dan ook ‘super cool’. Lang niet zo bekend als andere monumenten waar hij aan werkte, zoals de Sint-Jan in Den Bosch en de Eusebius van Arnhem, maar zeker niet van minder cultuurhistorische waarde.

Uit het artikel blijkt dat er nu wel met zorg en vakkundig wordt gerestaureerd. Zo moeten nog al wat slechte stenen worden vervangen en het dak van de traptoren hersteld. Dat was vooraf duidelijk, maar meer blijkt dringend nodig. Tijdens het werk doen zich diverse grote, onverwachte tegenvallers voor:

“Alle stenen zijn beoordeeld.” Hij wijst op een met een rood kruis gemarkeerde steen. „Kijk, deze gaat eruit.” Daar zal het echter niet bij blijven, voegt hij eraan toe, want tijdens hun werk vinden de mannen nog de nodige verborgen gebreken die zij zullen moeten herstellen.

Hoe deze tegenvallers opgevangen moeten worden? – daarover is in het mooie artikel niets terug te vinden.

In aanvulling hierop:
Er is inmiddels spoedoverleg geweest tussen aannemer, gemeente en stichting. Ook zijn externe deskundigen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ingeschakeld en een tweetal extra fondsen benaderd. Voor alle partijen blijven degelijkheid, veiligheid en functionaliteit onverminderd als uitgangspunten overeind.


bron: de Gelderlander, 16 juli 2024