Zorgvuldig worden stenen geplaatst in de hoek waar de oude slechte tufstenen verwijderd zijn. Hierbij wordt naast speciaal cement ook vrij veel water gebruikt. Stenen worden eerst in water gedompeld en na het plaatsen van de steen wordt er ook nog water toegevoegd om te voorkomen dat het metselwerk te snel droogt en bros wordt. Het afronden van stenen wordt meestal na plaatsing gedaan, zie de foto met de uitstekende stenen en de foto van de stenen met de ronding. Dit pas zagen na plaatsing wordt gedaan om minder werk te hebben. Als een steen volledig passend en vormgegeven kant en klaar geplaatst zou moeten worden, dan zou men voor iedere steen een mal moeten maken.
Voordat een steen geplaatst wordt, vindt er opruwing plaats op de zijden waar de steen ingemetseld wordt om een betere hechting te krijgen en ook meer en groter raakvlak voor het cementmengsel.
De stenen worden goed ingevoegd en de voegen worden goed gevuld met cement om een goede hechting te krijgen en inwatering te voorkomen.
Tijdens het metselen en plaatsen van de tufstenen wordt er continu gecontroleerd of de stenen waterpas en aansluitend bij de oude muur ingemetseld zijn.
Het toevoegen van cement en het invoegen gebeurt zorgvuldig. Tussendoor vindt overleg plaats over de nieuw pasklaar te zagen stenen van de grote tufsteen platen beneden.
Wat een extra dimensie toevoegt aan het werk is de hoogte waarop de werkzaamheden plaatsvinden, nu ongeveer 30 meter. Zie de foto van Puiflijk. De kwaliteit van de foto is matig doordat ik door het gaasdoek heen gefotografeerd heb.
Laatste foto het pas zagen van de tufstenen.
Tot zover, tot na de bouwvakantie.