Restauratie op de voet gevolgd – 7

Afgelopen week heeft Ton tweemaal het werk bezocht. Deze keer vertelt hij hierover:


De werkzaamheden aan het dak boven de traptoren vorderen. Het is passen en meten, stenen passend maken. Zoveel mogelijk worden de oude oorspronkelijke stenen gebruikt. Er zijn enkele nieuw ingezet. Deze hebben een andere kleur.

Aan de andere kant van de toren wordt gelijktijdig de oude slechte voegen uitgebeiteld of uitgefreesd. Uiterst zorgvuldig werken en heel voorzichtig, want de buitenste tufsteen is heel kwetsbaar. Beide vakmensen vertellen graag over hun werk. Zij hebben de indruk dat voor het bovenste deel van de toren meer dan in het benedenste deel van de toren stenen zijn gebruikt die al een periode daarvoor dienst hebben gedaan in een ander bouwwerk. Nu was dat in die tijd heel gebruikelijk. In een eerder verslagje al verteld, maar het is voor deze toren en de restauratie heel relevant begreep ik van hen.

Ik fotografeer graag mensen, ook werkende mensen. Werk kan zin geven, geeft zin aan de invulling van je leven. En zoals zij over hun werk praten merk ik dat zij niet alleen een goede prestatie willen leveren maar dat het hun ook voldoening geeft.

Mooi is ook dat zij als vakmensen zelf inhoud kunnen geven aan hun werk. En instandhouding van erfgoed voor nu en later is belangrijk. Het verrijkt je leven.

Mooi was de komst van de nieuwe platen tufsteen. Deze worden verzaagd tot blokken, stenen die de verwijderde sten gaan vervangen.

[…]

De renovatie, restauratie van het traptorendak wordt afgerond.
De traptoren ziet er weer prachtig uit; ik heb gepoogd dit tussen het steigerwerk en de planken door in beeld te brengen.

Wordt vervolgd.