Restauratie op de voet gevolgd – 6

Ton heeft het werk goed bekeken:

Het opnieuw aanbrengen van de stenen op het dak boven de traptoren vordert gestaag. Deze stenen hebben al een heel leven achter de rug en dat is te zien. Het mooie vind ik dat nu een deel van het dak hersteld is het lijkt alsof de stenen er nooit af zijn geweest.  Het aanbrengen van de stenen vraagt veel kundigheid. Om iedere steen zo aan te brengen, zo nodig nog iets bij te werken, pas te maken en dan in te metselen, aan te kloppen en met de waterpas én met het oog van de vakman uiteindelijk te beoordelen of het goed ligt – dat is vakmanschap!

De laatste beelden laten een stuk muur zien waarvan de voegen al zijn uitgefreesd, uitgebeiteld. Er is een diepe voeg gemaakt die een volle diepe voegvulling mogelijk maakt en daardoor minder kwetsbaar wordt  voor de inwerking van de weersinvloeden zoals, vocht, de zon enz.

Als u goed kijkt is een inkijkje in de binnenmuur te zien. Op sommige plekken is de buitenste Römer tufsteen te veel aangetast en dus verwijderd. Binnenin zien we een rode baksteen steen die veel steviger is van structuur, goedkoper was en, heel belangrijk, de dragende functie vervult van de constructie, dus de toren.  Een sterke steen. De mooie Römer tufsteen komt daar tegen aan, is de buitenkant, een steen voor de sier.

Volgende week komt de Italiaanse tufsteen ter vervanging van de aangetaste Römer tufstenen. De laatste foto een close-up van een brokje middeleeuws voegsel waarbij te zien is dat aan het voegmengsel vermalen steen enz. werd toegevoegd. Ik denk om de voeg meer structuur en stevigheid te geven.

Wordt vervolgd.

foto’s: Ton Rothengatter