Titel: Restauratie Oude Toren Puiflijk: noodzakelijk en meer dan verdiend
van onze speciale verslaggever
Heel optimistisch en gastvrij had Kleigoed Maas & Waal 80 stoelen klaar gezet, al was het erg onzeker of er door het mooie weer en de vakantie veel belangstellenden zouden komen. Nou, tegen de verwachting in waren alle stoelen bezet. Ruim 80 belangstellenden luisterden en keken zeer geïnteresseerd naar het beloofde “Praatje bij een plaatje”.
De secretaris van Stichting Oude Toren Puiflijk, Bert Beuving, illustreerde zijn praatje rijkelijk met foto’s van andere, soortgelijke torens in de regio, met afbeeldingen van oude schilderijen en tekeningen van de Oude Toren en van stukken uit o.m. het gemeentelijk archief. Aan de hand van een maquette zag het publiek de opbouw en neergang van de kerk die ooit bij de toren heeft gehoord. Het ontstaan van de toren, vermoedelijk in de laat-middeleeuwen, de uiteenlopende functies die de Toren in de loop van de eeuwen heeft gehad, restauratiewerkzaamheden – alles passeerden de revue.
De foto’s van het intensief werken aan de restauratie toonden de jammerlijke toestand zoals de toren er nu bijstaat. Doordat weer en wind, sneeuw, ijs en regen in het verleden lange tijd vrij spel hebben gehad, is de situatie momenteel zeer zorgelijk. Zorgelijker dan was voorzien, omdat je er nu vanaf de steiger met de neus bovenop staat. De foto’s met het precisiewerk van de steenhouwers maakten indruk.
Voor alle toehoorders was het duidelijk: de huidige restauratie is noodzakelijk. Vol vertrouwen kijkt het bestuur van de stichting uit naar de tijd dat het doel bereikt kan worden: deze Oude Toren een levend en klinkend monument laten zijn. Voor m.n. Puiflijk en Druten-Zuid. De onlangs opgerichte Torenkring Puiflijk zal zich beijveren om hier ook invulling aan te geven. Samen met ieder die eraan mee wil werken.
Na de pauze verraste Jaap van de Veen, bouwhistoricus, het publiek met zijn visie op de leeftijd van de toren.
Aan de hand van foto’s van zowel de buitenkant als van de aangebrachte verbindingen aan de binnenkant lichtte hij toe waarom hij denkt dat de toren van Puiflijk minstens 100, maar misschien wel 150 jaar ouder is dan tot nu toe is aangenomen. Hij wijst daarbij m.n. op het materiaalgebruik, de bouwwijze, de aangebrachte bogen en het graatgewelf aan de binnenkant. Allemaal aanwijzingen waarom Jaap sterk het vermoeden heeft dat de Puiflijkse Oude Toren vermoedelijk stamt uit de overgangsperiode van laat-romaans naar vroeg-gothiek, oftewel ergens uit de 13e/14e eeuw.