Afgelopen vrijdag is Ton weer op de steiger geweest om u op de hoogte te houden van de voortgang van de restauratie. Hieronder zijn verslag mét natuurlijk zijn foto’s.
Prima weer, de zon schijnt als ik op de steigers sta. Wel zijn de nachten koud en dat betekent dat er met het inmetselen van de tufstenen rekening gehouden moet worden met deze lage temperaturen. Bovendien wordt er gewerkt met kalkmortel dat een andere samenstelling heeft dan cement en daardoor minder snel uithardt.
Dus als ik boven kom, zie ik dat ze bij het inmetselen van tufstenen in de ronding van de togen het nieuwe werk wordt afgedekt zodat de lage nachtelijke temperaturen er geen invloed op krijgt.
Het inmetselen van tufstenen in de ronding stelt speciale eisen. De holtes achter de stenen worden gevuld met kalkmortel en er worden stukjes rode steen in gedaan. Dit geeft meer structuur en stevigheid. En in de voeg worden ook kleine stukjes rode steen geplaatst die er mede voor zorgen dat de juiste afstand tussen de afzonderlijke stenen blijft.
Het is heel zorgvuldig werk dat, zoals ik het zie, veel vakmanschap vraagt, de nodige ervaring én veel tijd vraagt om elke volgende steen zo op zijn plek te krijgen dat die mooi past, een goede inbedding heeft in het kalkmortelmengsel én goed vastzit. De opbouw van de boogstenen in de toog kost dus onvermijdelijk veel tijd en de gehele toog inmetselen kost enkele dagen, zo heb ik begrepen. En wat ik ook waarneem is dat de ambachtsman die dit doet, ervan geniet. Je ziet, als je er de tijd voorneemt onder zijn handen weer een prachtig stukje gerestaureerde toren ontstaan. Hoe anders dan het er het eruit zag vóór de restauratie.
Het is nu ook prachtig om te zien hoe het torengedeelte eruitziet dat helemaal klaar is. Zie de foto met de overkapping van het trappenhuis van de toren.
Wat verder naar beneden worden de muren schoongespoeld. Het werk vordert. Heel mooi om te zien. Deze week kom ik weer terug om de vorderingen in beeld te brengen. En dat verveelt niet!
Met vriendelijke groet,
Ton Rothengatter







