De ronde van Puiflijk

Centen, die heeft SCP voortdurend nodig. Er is zelfs een actiecomité dat van alles verzint om maar geld binnen te halen. Tijdens een vergadering komt het idee naar boven borrelen om een wielerronde te houden. Misschien is dat idee geboren, omdat op dat ogenblik een Puiflijkse jongen veelbelovend hard kan fietsen. In ieder geval wordt het voorstel niet onmiddellijk in de prullenbak geveegd, maar er wordt uitvoerig over nagedacht en gesproken. Aile voors en tegens worden afgewogen en tenslotte wordt besloten het een keer te proberen. Zo is er begin september 1964 de eerste Ronde van Puiflijk. Er starten aspiranten en nieuwelingen. De Puiflijkse belofte, Cees van de Pol, de jongste zoon van meester Pol, wordt keurig vierde bij de aspiranten. Bij de nieuwelingen zegeviert ene J. Zoetemelk uit Rijpwetering. Het is zijn eerste zege. Er zullen vele volgen.

De kleine Cees ontwikkelt zich tot een talentvolle renner, die regelmatig wint of ereplaatsen haalt.

Wielrenner Cees van de Pol en Geert van de Hazelkamp.

Het is dan ook niet zo’n wonder dat hij in 1966 een eigen supportersclub krijgt. Zo enthousiast zijn ze in Puiflijk inmiddels. De voorzitter van de club is Geert van de Hazelkamp, die zelf ook een tijdje hard heeft gefietst. Fons van Leeuwen en Wim Peters zitten ook in dat bestuur. Er is zelfs een Drutenaar lid van, Leo van Kampen. De supportersclub (op het hoogtepunt van haar bestaan heeft ze meer dan honderd leden) helpt Cees waar ze kan. Ze regelt zijn vervoer van en naar de koersen en criteriums, ook Drutenaren doen daar aan mee. De supporters kopen een nieuwe fiets, een baanfiets en een hometrainer voor hun vedette. Later verdubbelen ze de premies die hij bij elkaar fietst. Vooral in 1967 heeft Cees ‘goeie benen’. Vijf wedstrijden achter elkaar wint hij en zo is hij zwaar favoriet voor de Ronde in zijn eigen dorp. Die dag had hij echter de pech dat hij kwam te vallen. Hij zal zijn eigen ronde weer niet winnen.

Om het wielrennen populair te maken in dorp en streek organiseert de supportersclub een jeugdzesdaagse. Omdat ze in hun eigen dorp geen geschikt parcours kunnen uitzetten, wordt die zesdaagse in Druten-West gehouden. Van Kampen treedt dan uit het Puiflijkse bestuur en begint voor zich zelf. De jeugd van Druten die wil wielrennen, wordt een tijd getraind door Cees van de Pol. Maar daar komt een eind aan, als het actiecomité Ronde van Druten en de supportersclub Cees van de Pol ruzie krijgen. Die loopt zo hoog op, dat Cees van zijn supporters niet in de ronde van Druten mag fietsen en ook de jeugd van Druten niet meer mag trainen. Cees schikt zich, hij heeft tenslotte veel aan zijn supporters te danken. Of het iets met die ruzie te maken heeft, is niet duidelijk, maar de ronde van dat jaar, 1969 is de laatste ronde die in Puiflijk verreden wordt. Later zal Cees van de Pol zijn fiets in de stalling zetten en politieagent worden.11