Een ander straatbeeld

Al was er op de Renkert een schoenfabriekje geweest, er komt in 1962 warempel een heuse fabriek aan de voet van de Houtsestraat, vlakbij de Lindeboom. Midden in bet dorp. Een meubelfabriek, Delta, dan één van de vele meubelfabrieken in de streek. Ze is opgericht door Jan Schoenmakers, Ben de Jong en Geert van der Borgh. De 35 werknemers maken vooral slaapkamers en stoelpoten En net als vele andere zal ze de teloorgang van de zo Maas en Waalse industrie niet overleven. In 1986 sluit ze de deuren.

De Deltameubelfabriek.
De maalderij van Van Leeuwen.

In het straatbeeld van Puiflijk is het gebouw van de Boerenbond eigenlijk niet weg te denken. Al jaren, echter zijn er binnen N.C.B. en C.H.V. veranderingen aan de gang. In 1965 wordt het magazijn beheerd door de Coöperatieve Aankoop Vereniging Puiflijk en Omstreken. Jan van Rooijen heeft dan de dagelijkse leiding. Vanaf 1976 werken de boerenbond-afdelingen van Puiflijk, Altfort, Appeltern, Horssen, Afferden, Deest, Boven- en Beneden-Leeuwen, Wamel en Maasbommel samen in Maaswaalco. Maaswaalco beheert ook het Puiflijkse magazijn, maar het aloude gebouw voldoet niet meer en wordt in 1980 gesloopt. Op die plek wordt een nieuwe Boerenbondwinkel gebouwd. Ze gaat in 1981 open.

De nieuw BoerenBond winkel.

Kennelijk is de winkel niet echt rendabel, want in 1985 wordt ze gesloten en vestigt Frans Megens er zijn elektrotechnisch bedrijf.

De smederij van Peters.
Karakteristieke en bepalende panden Puiflijk tussen 1953 en 2003 gesloopt. (Uit: de Gelderlander van 1986.)
Fietsenmaker Hendje Schiks met zijn vrouw Mientje Willems en zoon Thé.

Ook de vele winkels en winkeltjes verdwijnen uit het straatbeeld. Als in Druten en Leeuwen de eerste supermarkten hun deuren openen, gaan steeds meer mensen uit het dorp daar hun boodschappen doen. De supermarkten zijn goedkoper en de schappen liggen vol met onmetelijk veel artikelen. Je hebt maar voor het uitzoeken. De mensen halen alleen nog iets bij de Puiflijkse winkelier als ze wat vergeten zijn en daar kan de schoorsteen niet van roken. Je haalt ook niet elke dag meer wat je die dag nodig hebt, maar je laadt één keer in de week je auto vol. Sinds er in elk huis een koelkast te vinden is, kun je veel voedsel dagenlang goed houden. De keuken is ‘Amerikaans’ geworden. D’r zit van alles op en aan. De oude geut ligt op de vuilnisbelt.

Er is geld voor van alles, omdat de welvaart voor iedereen toeneemt. De kinderen hoeven na de lagere school ook niet meer te gaan werken om te zorgen dat het gezin meer inkomsten krijgt. Steeds meer kinderen mogen doorleren. De leerplicht wordt opgetrokken tot achttien jaar, zodat de meesten met een goede opleiding aan het werk kunnen. Alleen, nog steeds niet op de Hucht.