Foto’s

Eerder ontvingen wij van de familie Van Hoogstraten een foto, deze week eentje van de familie Zoetekouw. Hartelijk dank daarvoor! Beide foto’s geven een bijzondere blik op ‘onze’ toren.

De foto van de fam. Van Hoogstraten dateert uit ongeveer 1930. Piet vertelde ons dat ze is genomen vanaf het pad dat haaks stond op de Konningsstraat. De (onbekende) meneer op de foto is net vanaf de Koningsstraat dat pad ingelopen. Dit pad en de vele andere paden die Puiflijk kende, bestaan niet meer. Het huidige kerkepaadje naast de voormalige katholieke kerk is er nog een voorbeeld van. Het huis, links op de foto, was het woonhuis annex café van Van Hulst. Het witte huis rechts op de foto was de Centra-winkel, daarvoor het woonhuis van Toon Hendriks. Op de plek van deze woning staat nu het huis van de fam. Huisman.

Wanneer deze foto is gemaakt, weten de heer en mevrouw Zoetekouw niet. Gezien het ontbreken van het dak op de toren en de ijzeren railing boven rechts, moet het ruim voor 1954 zijn geweest. In 1954 werd namelijk een nooddak aangebracht op de toren en een tijd lang (begin 19e eeuw) deed de toren een tijd dienst als opslag van brandweermateriaal. De railing getuigt daar nog van. Zij werd gebruikt om de brandslangen te drogen te hangen. Het huis voor op de foto was van de fam. Zoetekouw en is een tijd bewoond geweest door de weduwe Schiks.