De bouwvak zit er op en de werkzaamheden zijn weer opgepakt, zij het met de rem er een beetje op: er is nog geen duidelijkheid over hoe om te gaan met de tegenvallers.
Ook Ton Rothengatter is na een welverdiende vakantie weer terug. Al gauw was hij weer op de steiger te vinden om verder te gaan met zijn fotoreportage. Zodoende kunnen wij via zijn lens en zijn verslag de restauratie blijven volgen.
Vooraf: de tufsteen komt uit een steengroeve in de omgeving van Rome. Uit de provincie Groseto, Sorana. De naam van dit bedrijf dat gesticht is in de jaren 70 van de vorige eeuw is: Campimaglia s.r. l Cave Tufo. De onderneming wordt geleid door drie dames, Christina, Giorgia en Simona. De tufsteenplaten die voor de toren gebruikt worden, worden gewonnen in dagbouw, dat is aan de oppervlakte. De tufsteen is een natuurproduct, ontstaan door neergedwarrelde as van een vulkaanuitbarsting die verdicht is en kan al wel minimaal 10.000 jaar oud zijn.
In deze fotoserie is te zien hoe het laatste “blok” tufsteen op deze plek ingemetseld wordt.
Het blok wat hier ingemetseld wordt is eerst pas gezaagd. Het is een hele klus om het laatste blok er goed in te krijgen. De speciale kalkmortel, die vooraf in kleine hoeveelheden op de werkplek wordt klaargemaakt wordt achter in de ruimte en de zijkanten met de troffel aangebracht. Achter het blok is nog zoveel ruimte dat dit naast de speciale kalkmortel deels opgevuld wordt met losse stukjes steen zodanig dat een stevige sterke laag ontstaat. Voordat het blok erin wordt geschoven wordt op het blok kalkmortel aangebracht. Voorzichtig wordt het blok erin geschoven en met een kunststof hamer nauwkeurig op de plek getikt. Controle vindt plaats met een waterpas en visueel of het steenblok een harmonisch geheel vormt met het omringende gesteente.
Als het kalkmortel mengsel goed is uitgehard en een onwrikbaar geheel is met de oude stenen wordt de voeg met een beitel uitgekrabd. Tevens wordt met een beitel de nieuwe steenblokken zodanig voorzichtig bewerkt dat ze visueel zoveel mogelijk één geheel vormen met de bestaande stenen. Ook dat het perfect aansluit. Daarna wordt het nieuwe stuk voorzichtig afgespoeld. Als laatste wordt de uitgekrabde voeg opnieuw gevoegd met een ander mengsel met een andere kleur.
Er bevinden zich ook nog ijzeren pinnen van de oude wijzerplat in de muur. Deze worden afgezaagd en afgewerkt met roestvrij staal zodanig dat het niet gaat roesten.
foto’s: Ton Rothengatter