Edenoord

Na ruim vierhonderd jaar, watersnoden, branden en de slag bij Puiflijk is de ‘Grundewaaij’ een bouwval geworden. De familie verkoopt de hoeve met de grond en verhuist naar een deftig huis aan de Hogestraat in Druten.

Huize ‘Edenoord.

De eeuwenoude hoeve, waar ooit nog een kapel bij stond, wordt gesloopt en ten zuiden van de kweldam, die later Heersweg zal worden, wordt door de nieuwe eigenaar, graaf van Aldenburg-Bentinck een grote, deftige en nieuwe boerderij gebouwd. De familie, die haar stamslot in Amerongen heeft, hoort in de negentiende eeuw tot de grootste grondbezitters van Nederland. Alleen al in Amerongen bezitten ze zo’n 7000 hectare. Ook in onze streek hebben ze veel grond. Vandaag de dag (2008) is ‘Edenoord’ nog steeds in het bezit van de graaf van Aldenburg-Bentinck. Hij is een nazaat van de graaf van Aldenburg-Bentinck die in 1918 in Amerongen de Duitse keizer Wilhelm II heeft opgevangen toen hij Duitsland had verlaten.

Kasteel Amerongen.

De jongste zoon van die Amerongse graaf laat door aannemer Johan Arts in 1949 een kasteeltje bouwen in het zuidwesten van Westerhout in Druten. In 1956 verongelukt de graaf van de ‘Bylandthoeve’ (zo heeft de graaf zijn kasteeltje genoemd) in Duitsland. Zijn weduwe de gravin van AldenburgBentinck-Stutzer woont nog enige jaren op het kasteeltje voor ze verhuist naar Den Haag.

Net als vele Bentincks heeft ook zij een huis in Zwitserland. Ze overlijdt in 1988. De huidige eigenaar van ‘Edenoord ‘ woont eveneens in dat land. Hij heeft geen kinderen.7

Plattegrond van Edenoord beneden (links) en de bovenverdieping (rechts).

De nieuwe hoeve die rond 1810 wordt gebouwd, is een echte hereboerderij, een luxe T-boerderij. Ze krijgt de naam ‘Edenoord’. Een nieuw aards paradijs, een hof van Eden in Puiflijk. Boer van Hattum, de pachter is Hervormd, net als de eigenaar. Als de graaf op bezoek komt, kan hij logeren in zijn eigen vertrekken. Het huis heeft boven de kelder een eigen woonkamer met een eigen trap naar boven, waar een toilet en twee slaapkamers zijn.8