De bank

Waar de mensen vroeger vooral in de landbouw werkten en wat later ook in de fabrieken, is er in de tweede helft van de twintigste eeuw veel werk in de dienstverlening, zeker ook op de bank. Al sinds 1904 is er een Boerenleenbank in Puiflijk. De stichter van de N.C.B. en de Boerenleenbank, Pater Van den Elsen, komt op 10 april 1904 spreken over de voordelen van zo’n bank. Op die dag, in de meisjesschool, worden zevenentwintig bewoners lid van de nieuwe afdeling van de Boerenleenbank. Hend van Oss, tabakskoopman, werd de voorzitter en kassier. Dag en nacht was hij bereikbaar. Na twee jaar draagt hij de kas over aan meester Van de Geijn. De meester krijgt daar f 55,- per jaar voor, maar hij houdt dan ook alleen maar zitting zondags na de hoogmis.

En moest er vergaderd worden, dan werd dat door de pastoor van de kansel afgeroepen na de preek. Tenslotte is de bank een zeer katholieke bank. In 1909 krijgt de Boerenleenbank nieuwe leden en merkwaardig genoeg zijn het geen boeren en ook geen dorpsgenoten maar de Drutenaren J.F. van Heereveld en P.A. van de Pol. Van Heereveld was drukker en uitgever van ‘de Maas en Waalsche Courant’, Van de Pol had aan de Markt (nu het kerkplein) een winkel in galanterieën, dameshoeden en prentbriefkaarten. Hij was ook mededirecteur van de N.V. Stoomdrukkerij ‘de Maas en Waler ‘. Deze drukkerij gaf de tweede Drutense krant onder de naam ‘de Maas en Waler’ uit. Ze drukte ook een weekblad voor de boer, ‘de Boerenstand’. Drieënveertig !eden stemden vóór de komst van de twee Drutenaren. In 1915 krijgt Druten een eigen Boerenleenbank en vertrekken de heren weer.

Bankbestuur. Staand v.l.n.r.: Johan van Oyen, J. Worsseling, Frans van Hulst (kassier) . Zittend v.l.n.r.: Thé Lam, G. van der Zandt, pastoor Bodenstaff, Toon Mulders, Kees van Hulst.

De Boerenleenbank, de naam zegt het al, is in die tijd nog echt een bank waar boeren kunnen sparen en lenen. Arbeiders zijn er geen lid van, die hadden niks te sparen of te lenen. Meester Van de Geijn draagt in 1946 de kas over aan Frans van Hulst, die in het dagelijks leven de zaakvoerder van het N.C.B.-pakhuis is. Ook hij houdt thuis zitting. In 1963 koopt de bank een stuk grond aan de Koningsweg, vlakbij en schuin tegenover de Oude Toren en op 29 juni 1967 wordt de nieuwe Boerenleenbank geopend. De nieuwe kassier Th. Kanters woont boven het kantoor en hij heeft een volledige weektaak als kassier.

Het nieuwe gebouw, kantoor met woning, kostte nogal wat en kon alleen betaald worden omdat de bank van Altforst met de Puiflijkse samenging. Nu kon Altforst het alleen niet bolwerken en de leden hadden al overwogen om in zee te gaan met óf Appeltern óf Puiflijk. Met achtenveertig van de vijftig stemmen werd besloten samen te gaan met Puiflijk, onder de voorwaarde, dat in overeenstemming met het aantal leden Altforst zitting moest blijven houden in Bestuur en Raad van Toezicht. Ook moest de bank zittingen blijven houden in Altforst.