Gisteren heeft ook RN7 een nieuwsbericht uitgezonden waarbij vooral op het vervolg werd ingezoomd.
Heeft u deze uitzending gemist? – in de loop van de dag zult u waarschijnlijk via de website van RN7 deze uitzending alsnog kunnen bekijken. (Maandag plaatsen we een link met tijdsaanduiding.)
Regelmatig heeft Ton de laatste maanden de steiger beklommen. Om ons op de hoogte te houden van de restauratie. Hij blijft dat de laatste dagen ook nog doen. Dank, Ton.
De restauratiewerkzaamheden, althans datgene dat nu aan de toren gerestaureerd wordt, naderen hun einde.
Op het moment dat ik arriveer wordt het onderste gedeelte van de toren schoongespoeld. Op de derde steiger worden de laatste tufstenen ingemetseld.
Ik maak een begin met zo volledig mogelijk fotograferen van de gehele toren. Zo heeft men een volledig actueel overzicht hoe de toren er op dit moment uitziet.
Bij de huidige werkzaamheden deden de medewerkers van Steen & Ambacht nog een bijzondere ontdekking. In de muur direct naast de achteringang van de poort is een Drachenfelser trachiet steen ingemetseld.
Trachiet werd in de middeleeuwen gewonnen op de Drachenfels in het Siebengebirge. Tegenwoordig is de Drachenfels een natuurreservaat. Het is een harde steen met kristallen die er in de loop van de tijd uitspoelen. Trachiet krijgt daardoor een grauw uiterlijk. Trachiet is in Nederland o.m. gebruikt bij de bouw van de Dom in Utrecht. Het werd ook gebruikt voor beeldhouwwerk zoals voor waterspuwers bij middeleeuwse kerken.
Opbrengst voor deel bestemd voor sfeervolle verlichting van terp en toren
Wat bijzonder, de sponsorloop van basisschool ’t Geerke dit jaar. De opbrengst ervan gaat voor een deel naar het verder opknappen van het schoolplein én naar ons. Als bijdrage voor een sfeervolle verlichting van toren en terp!
U begrijpt dat wij heel blij zijn met dit initiatief.
De voorzitter van Oude Toren Puiflijk is één van de eerste die deze leerling van ’t Geerke sponsort.
Wij hopen dan ook dat u de kinderen flink sponsort. U helpt dan niet alleen de school, maar ook de Oude Toren. Wij kunnen dan straks, als al het werk klaar is, het hart van Puiflijk mooi verlichten.
de Gelderlander, de Maas&Waler, TV en radio Gelderland waren op locatie
Ons bericht over de afronding van de restauratie komende week, heeft in de media nu al de nodige aandacht gekregen. Heeft u het gemist?…. hieronder kunt alsnog zien en horen wat er zoal geschreven en gezegd is.
Komende week nemen we afscheid van de restaurators; geen aanleiding tot een groot feest
Op bescheiden wijze nemen wij komende week afscheid van de restauratoren. Daarmee komt een einde aan de maandenlange restauratie in opdracht van de gemeente Druten in samenwerking met Stichting Oude Toren Puiflijk. Door de financiële tegenvallers die zich hierbij hebben voorgedaan, kon het aanbrengen van de voorgenomen verbetering in de binnenzijde niet worden uitgevoerd. Voor ons, Stichting Oude Toren Puiflijk, is dit een grote teleurstelling, want hierdoor kan de toren niet worden gebruikt voor de gewenste activiteiten ten behoeve van Puiflijk en Druten-Zuid. Mogelijk kan een bij de Provincie ingediend subsidieverzoek soelaas bieden.
Helaas deden zich tijdens de restauratie allerlei tegenvallers voor en moest het werk tussentijds zelfs worden stilgelegd. Uiteindelijk is besloten het werk voort te zetten en vooralsnog af te zien van het opknappen van de binnenkant. Voor ons is dit een hard gelag, want onze inzet was vooral gericht op het bruikbaar maken van de toren als plek voor ontmoeting, als een levend en klinkend monument voor nu en straks.
De Oude Toren en de terp, een onlosmakelijke eenheid, zijn immers al eeuwenlang het middelpunt van het dorp Puiflijk maar helaas tot voor kort erg verwaarloosd en onderkomen. Ze vormen samen dé ideale plek voor ontmoeting, afgestemd met het er naast gelegen dorpshuis. Dé plek midden in de gemeenschap waar regelmatig iets te doen is. Kleinschalig, cultureel, voor iedereen beschikbaar. Dat geeft reuring en levendigheid, dat geeft Puiflijk een kloppend hart en versterkt de leefbaarheid – en niet alleen voor Puiflijk, maar ook voor delen van het aangrenzende Druten-Zuid en soms zelfs daarbuiten.
Om de beoogde verbeteringen aan de binnenkant aan te brengen, zoals deuren en vloeren, heeft de stichting al geld in kas, maar dat is onvoldoende. Daarom heeft de gemeente samen met de stichting een subsidieaanvraag bij de Provincie ingediend, om het nieuwe project mogelijk te maken. Hopelijk is de Provincie bereid om het ideaal van stichting en dorp financieel te ondersteunen.
Een week geleden, woensdag 12 maart, hebben Jan Reijnen (bestuurslid) en Henk van Elk (adviseur bestuur) de heer Hendrik-Jan Tolboom van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en een stagiair (student geschiedenis Leiden) ontvangen op de steigers. Vanzelfsprekend waren de heren van Steen & Ambacht er ook.
De rijksdienst was tevreden. Het zag er uit alsof er niet aan gewerkt was. Zo naturel dus. Tegelijkertijd kun je toch zien dat er veel werk is verzet. En ook dat er in drie weken nog veel moet gebeuren.
Afgelopen vrijdag is Ton weer op de steiger geweest om u op de hoogte te houden van de voortgang van de restauratie. Hieronder zijn verslag mét natuurlijk zijn foto’s.
Prima weer, de zon schijnt als ik op de steigers sta. Wel zijn de nachten koud en dat betekent dat er met het inmetselen van de tufstenen rekening gehouden moet worden met deze lage temperaturen. Bovendien wordt er gewerkt met kalkmortel dat een andere samenstelling heeft dan cement en daardoor minder snel uithardt.
Dus als ik boven kom, zie ik dat ze bij het inmetselen van tufstenen in de ronding van de togen het nieuwe werk wordt afgedekt zodat de lage nachtelijke temperaturen er geen invloed op krijgt.
Het inmetselen van tufstenen in de ronding stelt speciale eisen. De holtes achter de stenen worden gevuld met kalkmortel en er worden stukjes rode steen in gedaan. Dit geeft meer structuur en stevigheid. En in de voeg worden ook kleine stukjes rode steen geplaatst die er mede voor zorgen dat de juiste afstand tussen de afzonderlijke stenen blijft.
Het is heel zorgvuldig werk dat, zoals ik het zie, veel vakmanschap vraagt, de nodige ervaring én veel tijd vraagt om elke volgende steen zo op zijn plek te krijgen dat die mooi past, een goede inbedding heeft in het kalkmortelmengsel én goed vastzit. De opbouw van de boogstenen in de toog kost dus onvermijdelijk veel tijd en de gehele toog inmetselen kost enkele dagen, zo heb ik begrepen. En wat ik ook waarneem is dat de ambachtsman die dit doet, ervan geniet. Je ziet, als je er de tijd voorneemt onder zijn handen weer een prachtig stukje gerestaureerde toren ontstaan. Hoe anders dan het er het eruit zag vóór de restauratie.
Het is nu ook prachtig om te zien hoe het torengedeelte eruitziet dat helemaal klaar is. Zie de foto met de overkapping van het trappenhuis van de toren.
Wat verder naar beneden worden de muren schoongespoeld. Het werk vordert. Heel mooi om te zien. Deze week kom ik weer terug om de vorderingen in beeld te brengen. En dat verveelt niet!
Voor wie het heeft gemist: Op 15 maart is tijdens een heel plezierige bijeenkomst in Kasteel Wijchen de eerste Wim Kattenberg Prijs uitgereikt. Het werd nog prettiger toen ons medebestuurslid Jan Reijnen de uitverkorene bleek te zijn om deze prijs in ontvangst te nemen. Iedereen was zeer verheugd dat hij hem mocht ontvangen. Volledig terecht, was de algehele mening en al zeker die van ons!
Prachtig dat we deze matador in ons midden mogen hebben bij de Oude Toren.
We feliciteren Jan van harte met deze mooie onderscheiding. Dik verdiend en heel lang er hard en onvermoeibaar voor gewerkt.
Het is stralend weer als ik bij de Oude Toren aankom. De zon schijnt fel en de temperatuur is aangenaam. Er wordt stevig gewerkt. Ze zijn vandaag met 4 ambachtsmensen. Het afvoegen van de toren is begonnen.
Een deel van het bovenste gedeelte is inmiddels gevoegd en al zodanig uitgehard en aan gedroogd zodat het eindresultaat goed te beoordelen is. Ik vind de gevoegde gedeeltes er fantastisch uitzien. De kleur van de voeg past heel mooi bij de nieuwe maar ook bestaande tufstenen.
Het ziet er harmonisch uit. Ik zal binnenkort enkele nieuwe foto’s maken als de zon niet zo prominent aanwezig is waardoor sommige gedeeltes van de foto wat overbelicht raken.
Ik heb ook de indruk dat de ambachtsmensen het eindresultaat nog beter vinden dan dat zij ingeschat en verwacht hadden. Niet de gehele toren wordt opnieuw gevoegd maar wat ik nu zie zal straks denk ik een heel andere aanblik van deze historische toren geven. Een plaatje! Compliment van mij aan de vakmensen.
En natuurlijk gaat het overige restauratiewerk door. Nieuwe pasgemaakte tufstenen worden ingemetseld, muurwerk wordt schoongespoeld. Kalkmortel om de tufstenen in te metselen wordt gemaakt. Enz., enz.
Prachtig om te zien. Over ongeveer een week ga ik weer kijken én fotograferen om de voortgang vast te leggen. Wordt vervolgd.