Een fantastische Open Monumentendag

Zaterdag

Alles staat klaar om de bezoekers aan de Open Monumentendag 2018 te ontvangen: een tent, waarin de catering wordt verzorgd, koffie, thee en gebak, verzorgd door vrijwilligers. De toren is opgeknapt: een comfortabele vloer, een schone trap en uitkijkplatform. De beamer, de geluidsinstallatie en het projectiescherm staan klaar voor een twintigtal toehoorders. Ook het boekje Ergens in Europa en de boekenlegger met de geschiedenis van de Oude Toren Puiflijk liggen klaar voor de bezoekers.

Om 10.30 uur – na een welkom en introductie door Thijs van den Hark, ondersteund door een presentatie over de geschiedenis van de oude toren – wordt Open Monumentendag 2018 officieel geopend door burgemeester Van Riswijk. In zijn speech is de burgemeester zeer positief over de aanpassing van de oude toren en het initiatief van de werkgroep de oude toren Puiflijk om de toren van Puiflijk nieuw leven in te blazen. Daarna volgt een stemmig concert  door en voor blokfluit en dwarsfluit. (Van zowel opening als het mini-concert publiceerde we eerder een bericht.) Aansluitend presenteert Cor van den Heuvel zijn Canon van Puiflijk. Helaas wordt Cor halverwege zijn presentatie onwel en moet per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. (De laatste berichten zijn, dat Cor weer thuis is en het hem inmiddels redelijk goed gaat.)

Vervolgens vertelt Jan Reijnen over de nog bestaande middeleeuwse torens in het Land van Maas en Waal en omgeving.

In de loop van de dag beklimmen veel bezoekers de 83 treden van de toren, om van bovenaf de omgeving van Puiflijk te bekijken. Men is aangenaam verrast over de weidsheid van het landschap en is blij met de mogelijkheid dat de toren beklommen kan worden.

In de tent wordt onder het genot van een kopje koffie en toebehoren gepraat over de mogelijkheden van de oude toren en wat dit voor Puiflijk betekent.

Aan het einde van de middag staat de teller op  zo’n 75 bezoekers. De inschatting is overtroffen. We weten dan nog niet dat het op zondag vele malen drukker zal worden…….!

Zondag

Na een prima zaterdag volgt een geweldige zondag in de Oude Toren. Het weer werkt perfect mee, lekker temperatuurtje en zonovergoten.  Vele dorpsgenoten en mensen uit de omgeving maken gebruik van de openstelling van de Oude Toren. Ze genieten zichtbaar van het bezoek aan de toren en van het uitzicht dat ver reikt door het heldere weer. Voor vrijwel iedereen, zowel jong als oud, is het het eerste bezoek aan de toren. Een enkeling ‘bekent’, dat hij in zijn jeugd wel eens stiekem de toren in was gegaan om de toen nog defecte trap naar de top te beklimmen; natuurlijk wel een maatje op de uitkijk.

In de tent is het opnieuw ouderwets gezellig. Onder het genot van koffie/thee met gebak ontmoeten de bezoekers elkaar daar. Dat gebak overigens, was beschikbaar gesteld door prima bakkers uit onze eigen gemeenschap. Aan het eind van de dag wordt zelfs om het laatste stukje heerlijk gebak gestreden, dat voor deze gelegenheid de naam draagt van de bekende koek van vroeger: Onze oude toren koek, ’n delicatesse.

Ook op deze tweede dag wordt door Jan Reijnen tweemaal zijn lezing verzorgd over oude kerken en torens in Maas en Waal.

Met veel plezier kijkt Stichting Oude Toren Puiflijk terug op een zeer geslaagd weekend, waarin ongeveer 350 mensen de toren hebben bezocht. Ook is zij zeer blij met alle hulp en support, die zij bij dit evenement mocht ontvangen. Heel hartelijk dank allen.  Dank ook aan alle bezoekers.

Inmiddels wordt al nagedacht over een volgende activiteit – maar daarover later meer.