Open Monumentendag  10 en 11 september

Door samenwerking 30 monumenten open in Druten en West Maas en Waal

Samen met het Streekmuseum hebben wij het initiatief genomen tot samenwerking in de gemeente Druten en West Maas en Waal en met succes: de afzonderlijke organisaties van beide gemeentes hebben met het initiatief ingestemd. Door de gezamenlijke aanpak is er op 10 en 11 september één programma voor de jaarlijkse Open Monumentendag in de gemeenten Druten en West Maas en Waal. Elk van de 30 te bezoeken monumenten wordt beschreven in een boekje dat gratis aan elke bezoeker wordt aangeboden. Daarin is ook een fietsroute opgenomen.

Op vrijdag 9 september wordt Open Monumentendag 2022 om 16.00 uur geopend in Museum Tweestromenland door de wethouder van de gemeenten Druten, de heer G. de Wildt, en de wethouder van West Maas en Waal, de heer R. Reuvers. Tijdens de inleiding zal worden ingegaan op duurzaamheid, het thema van Open Monumentendag 2022. Ook bij de heugelijke situatie van een gezamenlijk Open Monumentendag zal uiteraard even worden stil gestaan. Iedereen is hierbij van harte welkom.

Open Monumentendag 2022 is ten opzichte van eerdere edities bijzonder, omdat de afzonderlijke organisaties van de gemeente Druten en die van West Maas en Waal hebben besloten er samen een gezamenlijke activiteit van te maken. Dat maakt het mogelijk om de inwoners van Maas en Waal een groot, duidelijk herkenbaar aanbod te doen met voor elk wat wils. De verwachting is dat deze samenwerking in de toekomst verder zal worden versterkt, om zo bij te dragen aan een versterking van de representatie van de cultuur-historische waarden van de streek.

Op elke locatie ligt voor iedere bezoeker een gratis boekje klaar, waarin alle deelnemende monumenten staan beschreven. Daarin is ook een fietsroute met de diverse locaties opgenomen. Op een enkele plek zal men zich met behulp van de beschrijving uit het boekje moeten informeren, maar op de meeste plaatsen wordt de bezoeker persoonlijk gastvrij ontvangen. Op een enkele plek wordt zelfs een speciaal programma aangeboden.

Zaterdag 10 en zondag 11 september zijn tussen 10.00 en 17.00 uur in de gemeenten Druten en West Maas en Waal 30 monumenten te bezoeken, dankzij de enthousiaste medewerking van hun eigenaren of beheerders. Daarbij moet er wel rekening mee worden gehouden, dat niet elke locatie op beide dagen is geopend; ook de openingstijden kunnen verschillend zijn.

Voor de exacte openingstijden van een monument en een evt. specifiek aanbod kan men het beste vanaf maandag 5 september de website openmonumentendag.nl raadplegen of de website van de beide initiatiefnemers (museumtweestromenland.nl of oudetorenpuiflijk.nl).

Natuurlijk is de Oude Toren Puiflijk één van de 30 locaties die tijdens Open Monumentendag 2022 bezocht kunnen worden. Er wordt zelfs een speciaal programma aangeboden. Nadere informatie hierover volgt komende week.