Opbouwen kerststal: de eerste voorbereidingen zijn getroffen

Vandaag zijn de platen, de balken, de strooibalen en ander materiaal uit de (tijdelijke) stalling gehaald en naar de toren gebracht. Daar is het podium inmiddels opgebouwd. Klaar voor de bouwers.

Eerder is er al hard gewerkt aan het opknappen van de beelden. En aan het uitbreiden er van, zoals u in de laatste Dorpskrant Puiflijk heeft kunnen lezen:

Schaapskudde nadert ons dorp

Het is bijna zover, ook Puiflijk krijgt een eigen schaapskudde. Helaas voor nieuwsgierige werkzoekenden, er komt geen vacature voor een herder (m/v). De schapen staan binnenkort in de Oude Toren. De kerststalbouwgroep, die daar jaarlijks de stal verzorgt, is erin geslaagd om de originele beeldengroep uit de Johanneskerk uit te breiden tot een ware kudde. Inclusief enkele vroege kerstlammeren.

“De hele kerststalgroep was aan een opknapbeurt toe’; vertelt Hans Eijgenraam. “Bij de restauratie van de beelden kwamen we op het idee om te proberen om mallen van de bestaande schapen te maken, en zo de kudde uit te breiden.”

Dat had nogal wat voeten in de aarde. “En nogal wat handen in het gips”, grapt Henk van der Poel. Het was namelijk een lang proces, licht hij toe, om samen uit te vinden welk gipsmengsel het meest geschikt was. En ook het maken van de beelden zelf was een hele klus. ,,Experimenteren met de mallen, de mallen vullen, het gips uit laten harden, uit de mallen halen, de beelden keuren, nader modelleren en de schapen kleuren”, somt Henk op.


Iedereen kan op eerste en tweede kerstdag komen kijken naar het resultaat in de kerststal in de Oude Toren, beide dagen geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Herders vertellen het kerstverhaal en Stichting Oude Toren Puiflijk bouwt weer een grote tent op de terp, om elkaar te ontmoeten bij warme choco of een glaasje glühwein. Zo is er tijdens de kerstdagen weer een mooie gelegenheid om er even uit te wandelen.