Bataven en Romeinen

Rond 50 voor Christus bevochten de Romeinse legioenen van Caesar de Eburonen. De bewoners van de Hucht hoorden waarschijnlijk tot dat Keltische volk. Caesar roeide ze eigenlijk het liefst uit, omdat ze in opstand waren gekomen. Zo’n opstand mocht nooit meer gebeuren. Caesar is er voor een groot deel in geslaagd: Na zijn strafexpeditie zijn er weinig Eburonen meer. Onze streek komt vrij zogezegd. De Bataven vullen de leegte. Zij komen een tiental jaren voor onze jaartelling uit het midden van Duitsland hier naar toe. Het is niet helemaal duidelijk waarom ze hun stamland in het huidige Hessen hebben verlaten. Hoe het ook zij, ze wonen rond het jaar 0 in het rivierenland. Ze vermengen zich met de oudere inheemse stammen en heersen over ze.

De Bataven zijn vooral krijgers, geduchte vechtersbazen. Tegen de Romeinen echter, zijn ze niet opgewassen, maar ze krijgen wei een speciaal verbond. Zo worden de Bataven vrijgesteld van belasting en hebben ze een grote mate van vrijheid. In ruil daarvoor leveren ze paarden voor de Romeinse ruiters en vechten ze voor de Romeinen, ook in verre streken.5

Kennelijk voelen de Bataven zich thuis in het Romeinse Rijk, ze vechten niet alleen voor ze, maar nemen ook hun levensstijl over. De villanederzetting op de Klepperheide kende zelfs een centraal verwarmd badhuis en waren er wandversieringen in het huis van de eigenaar aangebracht. Ten oosten van de villa stonden inheemse hoeves. De inheemse boeren werkten voor de villabewoner.6

De villa op de Klepperheide.

De bovenste tekening geeft een idee vanaf het westen, de onderste gunt ons een blik vanaf het zuiden op de villanederzetting. Zo weelderig zullen de mensen op de Hucht niet hebben gewoond, maar zullen er wel weet van hebben gehad. Er zijn in en om Puiflijk nogal wat sporen gevonden van de bewoners uit de Romeinse Tijd (12 voor Christus tot 300 na Christus).

Op de hosterds, de Koningstraat, de Scharenburgse straat, de Langenberg, Marienhoef, de Bult aan de Veldstraat, en de Houtsestraat zijn scherven van inheems en Romeins aardewerk gevonden. De Klepperhei is een apart verhaal, want daar is een geromaniseerde villa-nederzetting bloot gelegd en zijn vele vondsten gedaan. Aardewerk, dakpannen, verwarmingstegels, munten, muurschilderingen, ringen, gereedschap, leerresten, glazen flesjes, een bronzen spiegel, een schrijfpen, vensterglas, een gouden ring en een wijnvat.